Европейската икономика губи над 2% годишно от производителността си поради

...
 Европейската икономика губи над 2% годишно от производителността си поради
Коментари Харесай

Европа губи над 2% от производителността си заради несъответствия в уменията

 Европейската стопанска система губи над 2% годишно от продуктивността си заради противоречие в уменията на чиновниците, сочи скорошно изследване, поръчано от Европейския стопански и обществен комитет.
Това значи загуба от 80 евроцента за всеки работен час. Положението ще се утежни още повече в бъдеще заради демографските трендове и продължаващото софтуерно развиване, в случай че не се подхващат промени, отбелязва Комитетът.

Според изследването фирмите в множеството страни членки на Европейския съюз (ЕС) са очевидци на възходящ дефицит на служащи с умения, съобразени с техните потребности. В някои специалности в региона на ИКТ, медицината, науката, технологията, инженерството и математиката, както и при специалности като учители, медицински сестри и акушерки, въздействието върху стопанската система към този момент е значимо. Освен това има и осезателен дефицит на фрагменти със приблизително равнище на квалифиция като водачи на камиони, готвачи и заварчици.

Начинът, по който несъответствията в уменията засягат европейските компании, включва спомагателни разноски за образование на чиновниците, загуба на конкурентоспособност и потенциал за нововъведения, както и по-бавни процедури за набиране на личен състав. Над 70% от фирмите, ангажирани с професионални, научни или механически услуги, и 67% от фирмите в региона на ИКТ признаха, че несъответствията в уменията оказват съществено влияние върху политиките в региона на човешките запаси.

Компании от пет референтни страни, интервюирани в изследването, показват, че незадоволителните обичаи в ученето през целия живот и (пре)квалификацията са най-значимият фактор при несъответствията в уменията. Хората на възраст под 24 години и над 65 години са най-изложени на тези несъответствия. Най-малко евентуално да бъдат наранени са тези на възраст от 40 до 54 години.

Как да преодолеем несъответствията?

Ефективни практики в региона на професионалното обучение и образование и по-голям фокус върху образованието през целия живот, както и дейно трудово ходатайство, са от основно значение за превъзмогване на съществуващата липса на умения, защото предизвикват подвижността на пазара на труда и трудовата миграция. Също по този начин е значимо да се усъвършенства оценката на уменията, с цел да се помогне авансово да се дефинират уменията, които би трябвало да бъдат нужни на бъдещите пазари на труда.

Що се отнася до политиката, бавните или несъответстващите просветителни промени, несъразмерните регулации на пазара на труда, несъразмерното данъчно облагане на труда и случайните механизми за установяване на заплатите са аргументите за несъответствията в уменията. Следователно смяната би трябвало да бъде осъществена както от органите на национално и локално ниво, по този начин и от заинтригуваните страни - просветителни институции, работодатели и самите служащи. Необходими са политически ограничения както на ниво Европейски Съюз, по този начин и на национално ниво, с цел да се преодолеят разликите в уменията и да се насърчи конкурентоспособността на предприятията в Европейски Съюз, показва още Европейският стопански и обществен комитет.

Още вести по тематиката четете в уеб страницата на Bloomberg TV Bulgaria.
По публикацията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР